Beklenmedik Anlarda Başımıza Gelen ‘Boğaz Yanması’ Neden Olur, Neye İyi Gelir?
Eminiz ki hemen hemen tüm okuyucularımız başlığı gördüklerinde hayatta olmasalar bile boğazdaki yanma hissinin verdiği rahatsızlıkla ürperdiler. Bu normaldir, çünkü bu hastalık yaştan bağımsız olarak herkeste görülebilir. Mevsim geçişlerinden dolayı Özellikle kış aylarında daha sık olmakla birliktePek çok farklı sebep olduğu için sıcak güzel bir yaz sabahında boğaz ağrısıyla uyanabilirsiniz.
Endişelenmeyin, çoğu zaman boğaz ağrısı çok basit bir nedenle ortaya çıkar ve hatta kendiliğinden geçer. Ancak bazen farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkar ve bu durumda bazı yöntemler uygulamanız veya doktora gidip ilaç kullanmanız gerekebilir. Ancak genel olarak endişe yaratmayacak bir durum olduğunu söyleyebiliriz.En iyisi boğaz yanması uygun mudur, neden olur, nasıl geçer sorularına gelin daha yakından bakalım.
Kısa bir tanımla başlayalım; Boğaz ağrısı nedir?
İçerken, yerken, yutarken ve hatta ileri seviyelerde nefes alırken acı hissi Buna boğaz ağrısı denir. Birçok farklı hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabileceği gibi herhangi bir hastalık olmaksızın sadece boğaz ağrısı şeklinde kendini gösterebilir. Çoğu zaman zararsız bir durum olarak görülür.
Boğaz ağrısına eşlik eden bazı belirtiler şunlardır:
- Öksürük
- burun akması
- boğaz ağrısı
- ses kısıklığı
- gözlerin kızarıklığı
- Ateş
- Kırmızı veya beyaz bademcikler
- Boğazdaki kırmızı noktalar
- boyunda şişlik
- Balgam
- salya akması
Genel olarak kişide boğaz yanması ile birlikte görülen en yaygın belirtiler bu durumdadır. Elbette tüm bu belirtilerin görülmesi kesinlikle beklenmiyor.ancak boğaz yanmasının nedeni genel olarak bakteriyel veya viral bir enfeksiyon olduğu için bu belirtiler de ortaya çıkacaktır.
Boğaz ağrısı neden olur? Boğaz ağrısının ne olduğunu gösterebilecek bazı hastalıklar ve durumlar şunlardır:
- Farenjit
- Bademcik iltihabı
- Cezir
- soğuk algınlığı ve grip
- Alerji
- Sigara veya pasif içicilik
Farenjit:
Boğaz yanmasının en yaygın nedenlerinden biri olan farenjit, yutak iltihabı ile ortaya çıkar. Kış aylarında daha sık olmakla birlikte en çok konuşulan mesleklerde, Sigara içenlerde, alerjisi olanlarda, reflüsü olanlarda, yeterli sıvı tüketmeyenlerde, çok sıcak veya çok soğuk içecekler tüketenlerde sık görülür. Farenjitin en yaygın belirtileri şu şekildedir:
- burun akması
- boğazda yanma
- yutma güçlüğü
- Ateş
- Boğazda tıkanıklık hissi
- zayıflık
- Öksürük
Bademcik iltihabı:
Tonsillit olarak da adlandırılan bademcik iltihabı, boğazımızdaki ilk savunma hattı olan bademciklerin iltihaplanmasıdır. Viral veya bakteriyel bir enfeksiyondur. Çocuklarda daha sık görülmekle birlikte erişkinlerde de görülebilir. Bademcik iltihabının en sık görülen belirtileri şu şekildedir:
- Baş ağrısı
- şişmiş bademcikler
- Boyun ve çene altında şişlik
- bademcikler üzerinde sarı ve beyaz lekeler
- Kulak ağrısı
- yutma güçlüğü
- ses kısıklığı
- Yutma sırasında acı hissi
- ağız kokusu
- Boğaz ağrısı
- Mide bulantısı
- boğaz yanması
- Kusma
- Yüksek ateş
- geniz akıntısı
- Öksürük
- zayıflık
- Yorgunluk
Cezir:
Gastroözofageal reflü hastalığı olarak da adlandırılan reflü, mide sıvısının yemek borusundan çıkması durumudur. Herkes zaman zaman bu durumu yaşasa da. obezite, hamilelik, öne eğilme, çok baharatlı yemek gibi durumlarda reflü kaçınılmaz olabilir. En sık görülen reflü semptomlarından bazıları şu şekildedir;
- Sürekli geğirme hissi
- Midede olan ağza gelir
- Öksürük
- Üst karın bölgesinde yanma
- ses kısıklığı
- yutma güçlüğü
- ağız kokusu
- yutulduğunda ağrı
- diş çürüğü
- boğaz tahrişi
Soğuk algınlığı ve grip:
Soğuk algınlığı ve grip, muhtemelen hafif ila orta şiddette boğaz ağrısının en yaygın nedenidir. Viral bir enfeksiyon sonucu oluşan bu hastalıklar doğrudan boğazımızda tespit edilir. Öksürük ve burun akıntısı, esasen vazgeçilmez eşlik eden semptomlardır. Genelde kış aylarında kendini gösterse de maalesef uygun olmayan zamanlarda da ortaya çıkabilmektedir.
Alerji:
Alerji, bir kişinin patojen olmadığı halde rastgele bir konuya çok güçlü tepki vermesi durumudur. Özellikle bahar aylarında birçok bireyde sık görülür. çünkü polen alerjisi son derece yaygın. Bunun dışında bireysel durumlar da meydana gelebilir. En sık görülen alerji belirtilerinden bazıları şu şekildedir;
- burun tıkanıklığı
- boğaz yanması
- burun akması
- boğaz ağrısı
- tat bozukluğu
- ses kısıklığı
- huzursuz uyku
- kaşıntılı göz
- Horlama
- göz kızarması
- kuru boğaz
Sigara veya pasif içicilik:
Evet yazmaktan yorulduk, sigara içenler içmekten yorulmadı. Sigara boğaz yanıklarına da neden olur. Neden olmasın? Kavurucu dumanı boğazınızdan ciğerlerinize çekiyorsunuz, elbette yakacak. En kötüsü de içmeseniz bile pasif içicilikten dolayı bu sorunları yaşayabilirsiniz. Bir an önce bırakın ve derin bir nefes alın ve sağlığınıza kavuşun.
Gelelim herkesin merak ettiği iddiaya: Boğaz ağrısına ne iyi gelir?
- Tuzlu su ile gargara yapın.
- Yiyecek ve içecekleri ılık tüketin.
- Odanızdaki havayı nemlendirin.
- Papatya, ıhlamur ve melisa gibi bitki çayları için.
- Baharatlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçının.
- Alkol tüketimini durdurun.
- Sigara içme.
- Çok fazla konuşma.
İşte boğaz ağrısı hissettiğinizde yaparsanız kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlayacak işlemler. Tüm maddeler aslında ortak bir noktaya değiniyor; boğazınızı tahriş etmeyin, sıcak, nemli tutun ve yormayın. Bu noktalara dikkat ettiğiniz takdirde kolay kolay boğaz ağrısı yaşamazsınız.
Peki boğaz ağrısı tam olarak nasıl geçer?
Emin olun yukarıda bahsettiğimiz yöntemler uyguladığınız anda etkisini gösterecek ve boğaz yanık ağrınızı bir nebze olsun azaltacaktır. Tam olarak nasıl gidiyor sorusunun maalesef bir cevabı yok. Çünkü geçme durumu neden oluştuğuna göre farklılık gösterir. Hastalıktan kaynaklanıyorsa iyileşmeli, bir faktörden kaynaklanıyorsa o faktörden uzak durmalısınız. Bu yüzden önce nedenini bilmelisin.
Ne zaman doktora gitmeliyim?
Boğaz yanığının yaygın ve genellikle zararsız bir durum olduğundan bahsetmiştik. Ancak ateşiniz çok yüksekse, nefes almakta güçlük çekiyorsanız, tükürüğünüzde kan görüyorsanız veya bunlardan hiçbiri yoksa bu durum iki haftadan fazla sürdüyseMutlaka uzman bir doktora gitmeli ve muayene olmalısınız.
Birçok farklı hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilen bir hastalıktır. boğaz yanmasına ne iyi gelir, neden olur, nasıl geçer Aşağıdakiler gibi sık sorulan soruları yanıtladık: Anlattıklarımız yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık sorunlarında olduğu gibi boğaz ağrısı konusunda da en doğru ve spesifik bilgiyi uzman bir doktordan almanız gerektiğini unutmayın.