İş

Ticaret Bakanı Bolat, Suudi iş insanlarına “Türkiye’ye yatırım yapın” çağrısında bulundu

Başkan R. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar ve Suudi Arabistan’ın yer aldığı Körfez,Gezi kapsamında Dış Ekonomik İşler Komitesi (DEİK) tarafından gerçekleştirilmesi planlanan iş forumlarının ilki Cidde’deki Ritz-Carlton Otel’de gerçekleştirildi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın katılımıyla DEİK ve Suudi Arabistan Yatırım Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen Suudi Arabistan-Türkiye İş Forumu Sanayi ve Teknoloji Bölümü’nden Mehmet Fatih Kacır, her iki ülkenin iş dünyasından büyük ölçüde etkileniyor. Dikkat çekti.

etkinlikte konuşma Ticaret Bakanı Ömer BolatSuudi Arabistan-Türkiye İş Forumu vesilesiyle iş dünyasıyla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke liderlerinin liderliğinde iki ülke ortasında yaşanan olumlu gelişmelerden bahsetti.

Suudi Arabistan ile ekonomik ve ticari ilişkileri tüm boyutlarıyla geliştirmek ve yeni iş birliği fırsatlarını değerlendirmek amacıyla iş dünyasını bir araya getirmeye devam ettiklerini belirten Bolat, bugün Türkiye’den kendi sektörlerinde en saygın ve iş yapanların burada bulunduğunu söyledi. forumda

Bu yıl Riyad’da düzenledikleri Bolat, Turkish Expo Fuar ve Taahhüt ForumuBaşta siz olmak üzere firmaların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan çalışmaları başarıyla yürüttüklerini kaydeden Demir, geçtiğimiz hafta Ankara ve İstanbul’da DEİK ile çok değerli görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

‘Bu iş forumu çok önemli bir dönüm noktası olacak’

Bakan Bolat, “Bugün bu iş forumu, ekonomik ve ticari ilişkilerimizin gerçek aktörleri olan iş dünyası temsilcilerine, sahadaki aktörlere seslenmek ve gelecekleri değerlendirmek adına çok önemli bir dönüm noktası olacak” dedi. ülkelerimizin sunduğu fırsatlar.” dedi.

Bolat, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki dış ticaret hacminin 2022 yılında yaklaşık 6,5 milyar dolar olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hedefimiz, saygıdeğer devlet büyüklerimizin vizyonu doğrultusunda bu rakamı kısa vadede 10 milyar dolara, uzun vadede ise 30 milyar dolara çıkarmak olacaktır. ülkelerimizin tarihi ve kültürel bağlarının yanı sıra güçlü ekonomileri, nitelikli işgücü piyasaları ve başarılı girişimcileri var.Her iki ülkenin birbirini tamamlayan dış ticaret yapıları, ticari ilişkilerimizde kazan-kazan ilkesini ön plana çıkarıyor. Türk firmaları, iş kaliteleri ve Ahilik kültüründen gelen iş ahlakı ile Suudi Arabistanlı tüketicilerin güvenini kazanmıştır.”

‘Dış ticarette ürün çeşitliliğini artırmayı hedefliyoruz’

Ticaret Bakanı Bolat, Suudi Arabistan’ın başta petrol, petrol işleri ve plastik eserler, kimyasallar, demir çelik eserler olmak üzere Türk sanayisinin değerli tedarikçilerinden ve stratejik ortaklarından biri olduğunu vurguladı.

Önceliklerinin ticaretin amacına ulaşma yolunda iş çeşitliliğini artırmak olduğunu kaydeden Bolat, şu ifadeleri kullandı:

“İş dünyalarımızın ortasında sürdürülebilir ve sarsılmaz bağlar kurmayı da hedefliyoruz. Bu vesileyle biz de Türkiye ve Suudi Arabistan’ın ekonomik karar vericileri olarak, çözümleyeceğiniz tüm sorunları analiz etmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” Bu yolda karşılaşabilirsiniz.Dünyada en fazla serbest ticaret anlaşması imzalayan 10 ülke arasında yer alıyoruz.Türkiye olarak Körfez İşbirliği Kurulu üyesi ülkelerle ticaretimizi serbestleştirmeyi önemsiyoruz.Bu kapsamda; ticaretimizi serbestleştirmek ve ticari ilişkilerimizi her iki tarafın da çıkarları doğrultusunda artırmak için serbest ticaret anlaşması ile Körfez İşbirliği Kurulu ile başlattığımız müzakerelere Suudi Arabistan hükümetinin de desteğiyle en kısa zamanda başlayacağız. anlaşmayı uygulayacağımıza olan güvenimiz tamdır.”

“Ülkemizde faaliyet gösteren 1400’den fazla Suudi şirketi var”

Suudi Arabistan ile ekonomik ilişkilere sadece ikili boyuttan bakmadıklarını, üçüncü ülkelerle de güçlü işbirlikleri kurma potansiyeline sahip olduklarını belirten Bakan Bolat, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki iş birliğinin güçlü bir işbirliği yaratacağını söyledi. özellikle Körfez ülkelerinin Avrupa’ya ve dünyaya erişimini kolaylaştıracak projelerde sinerji.

Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasında serbest ticaret anlaşması imzalanırsa kurulacak değer zincirleri sayesinde Suudi şirketleri sadece ülkemizde değil, ülkemizin geniş serbest ticaret ağı üzerinden de dünya pazarlarına ulaşma imkanına sahip olacak. “Bolat, Türkiye’nin 900 milyar doları aşan gayri safi milli hasılası ve Gümrük Birliği anlaşmasıyla 1,5 milyar tüketiciye ulaşma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Bolat, karşılıklı yatırımların ekonomik alakanın değerli bir boyutunu oluşturduğuna dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:

“Yatırım alanında karşılıklı teşvik ve yatırımların korunması ve çifte vergilendirmeyi önleme taahhüdü ile her iki ülke de yatırımcılarına güçlü bir yasal yer sunuyor. Yenilikçi ve kapsamlı yatırım teşvik programlarımızla da yatırımcılara cazip fırsatlar sunuyoruz. ve 19 serbest bölge.Ülkemizde Suudi Arabistan’ın 2 milyar dolardan fazla yatırımı var.Ülkemizde faaliyet gösteren 1400’den fazla Suudi firması var.Kendilerine çok teşekkür ediyoruz.Ticaret Bakanlığı olarak kendilerine yardımcı olmaktan her zaman mutluluk duyarız. Bu, Suudi yatırımcıların ülkemize olan güveninin açık bir göstergesidir. Ülkemizde giderek daha fazla Suudi yatırımcı ve şirket oluyoruz. Sunduğu fırsatları önemsiyor ve onları Türkiye’ye bekliyoruz.”

İki ülke arasındaki fırsat alanları

Ticaret Bakanı Bolat, günümüz dünyasında öne çıkan dijital dönüşüm, yapay zeka, güç verimliliği ve akıllı şehirleri, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ekonomik iş birliğinin geliştirilmesinde değerli fırsat alanları olarak gördüklerini söyledi.

Öte yandan müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörünün ekonomik iş birliğinin çok değerli bir ayağını oluşturduğunu söyleyen Bolat, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türk müteahhitlik sektörü, 1973’ten bu yana son 50 yılda 133 farklı ülkede 10 bin 800 proje ve 480 milyar dolarlık yatırım taahhüdünü başarıyla tamamlayan önemli bir sektör. 2022’de Türkiye, dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması arasında 42 firma ile ikinci sırada yer aldı. Suudi Arabistan’ın ortaya koyduğu ve tüm dünyanın ilgiyle takip ettiği 2030 Vizyonu çerçevesinde iki ülke arasında akıllı şehirler ve yeşil dönüşüm alanlarında güçlü iş birliği fırsatlarının yanı sıra önemli ve prestijli projeler de bulunuyor. Arabistan’ın 2030 Vizyonu kapsamında tüm projelerde misyon üstlenmek Tarihten güç alan ve ortak değerlerimizden ilham alan ticari bağlantılarımızın iki ülke iş insanlarına sunduğu imkanlar her alanda artmaktadır. Şimdi hepimiz için çalışma ve üretme zamanı.Birlikte çalışarak yeni başarılara imza atma zamanı.”

haber-caglayancerit.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu